Доверието към Мorgan Stanley намалява 30.09 | 10:52

Инвеститорите гледат с подозрение на популярната американска банка

От iNews.bg

Популярната американска банка Morgan Stanley, която има най-голямото брокерско звено в света, вече се счита за толкова рискова, колкото и най-големите италиански банки, предаде Bloomberg.

Т. нар. "стойност за закупуване на суапове*" (CDS), която обозначава степента на защита срещу фалит в срок от пет години, вече се оценява на 456 базисни пункта по отношение на Morgan Stanley. Това означава, че ако купувач (обикновено банка) вложи средства в изкупуване на 10 млн. долара дълг (облигация), той трябва да плаща по 456 хил. долара годишно на продавача (в общия случай застрахователна компания, представляваща облигационери) в срок от обикновено пет години, когато най-често изтича договора на този тип финансови инструменти, за защита на инвестицията от фалит.

За сравнение при Intesa Sanpaolo CDS се оценява на 405 базисни пункта, а при UniCredit – на 424 пункта.

Движението на CDS на Morgan Stanley означава, че според инвеститорите кредитният рейтинг на банката вече е паднал до Ba2 спрямо Ba1 през миналия месец, твърдят специалисти от Moody's Analytics. Официалният рейтинг на банката според Moody's Investors Service обаче е A2.

Тенденцията за покачване на CDS на Morgan Stanley засега се запазва, макар акциите на банката да се котират добре и да отбелязват ръст през тази седмица. Една акция на Morgan Stanley се търгува за 15,09 долара на Нюйоркската борса, което е ръст от 93 цента спрямо вчера.

 

* суап - договор за размяна на серия бъдещи плащания, при който най-малко за едната страна не е известен размерът на бъдещите плащания, но е известна формула по която ще бъдат определени.

Водещи

Най-четени