Документален филм за Петко Бочаров излиза за юбилея му 19.02 | 12:28

"Живот в три Българии" ще се излъчи навръх 94-тия рожден ден на журналиста

От Гергана Златкова

Документален филм за Петко Бочаров, започнат "неофициално" около 90-годишнината му, ще има премиера на 94-ия рожден ден на журналиста доайен - днес от 18.30 ч. в Дома на киното, научи БТА от режисьорката Станислава Калчева.

"Идеята за филма "Живот в три Българии" е на сценариста Валентин Измирлиев и продуцента Христо Христов (филмова къща "Корунд-Х").

Те са започнали да снимат моменти от честването на 90-годишнината на Петко Бочаров", каза Станислава Калчева в интервю за БТА.

"Аз бях въвлечена по-късно - след като проектът спечели субсидия от Националния филмов център, и всъщност тогава се запознах лично с моя герой", допълни режисьорката. В екипа е и операторът Иван Тонев.

По думите на Калчева Бочаров се представя в недотам позната светлина във филма.

Акцентът не е толкова върху професионалния му път, а по-скоро чрез събитията в собствения си житейски път журналистът навлиза в дебрите на народопсихологията.

Чрез разказите за собствената си съдба и битки, обратите, предизвиквани от исторически събития, стига до обобщения за цената, която плащаме като народ и като индивиди за оцеляването си.

Доста философски е настроен към живота - от пиедестала на годините и извървения път, отбеляза Станислава Калчева.

За нея най-респектиращи са забележителната жизненост, виталност и стоицизъм на Петко Бочаров.

На път за село Стъргел, едно от местата на снимките, Бочаров уверено шофирал по изровен черен коларски път, а в къщата работел с лекота на компютъра, изпращал писма и статии.

На конкурса за тв журналистика в Свети Влас, на който Петко Бочаров е бил член на журито, на коктейла първата вечер - сред интересни разговори и смях - към един и половина през нощта режисьорката плахо напомнила, че утре им предстои работа, затова е добре да се оттеглят. Бочаров бодро я уверил, че деяни.

Станислава Калчева не се усъмнила, но признала, че тя "не деяни".

Снимките са били основно през лятото - освен в Свети Влас и Стъргел, в Американския колеж, в дома на журналиста в София, в К.Е.В.А. - клуба на НАТФИЗ на ул. "Раковски", където е била бащината му къща, разрушена от бомбардировките.

Използвани са много архивни кадри от БНТ, която е и копродуцент, и от Филмотеката.

Кадрите са от важни моменти в нашата история от 40-те години на миналия век – бомбардировките, посрещането на Съветската армия и други исторически събития, маркирали и неговия житейски път, до последните години на прехода, на които Бочаров също прави оценка.

Водещи