Освободиха Суецкия канал от задръстилия го огромен контейнеровоз ВИДЕО 29.03 | 09:16

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари,

От iNews.bg

Суецкият канал е освободен за движение рано тази сутрин. Tоварният мега контейнеровоз Evergreem на компанията Ever given, който го блокира в началото на миналата седмица, е преместен, съобщи в "Туитър" доставчикът на морски услуги Inchcape Shipping.

Все още не се знае кога Суецкият канал ще бъде отворен за движение. Кадри, показващи кораба да се движи отново, бяха споделени в социалните мрежи.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси разпореди вчера да започне подготовка за разтоварване на товарния кораб, което можеше да се проточи със седмици.

Суецкият канал губеше по 12-14 милиона долара приходи всеки ден заради инцидента. Заседналият контейнеровоз е с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра.

Корабът бе навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, позволявайки на най-големите кораби да преминават.

Водещи

Най-четени