От болницата в Скарду казаха какви са били пораженията по трупа на Скатов! Колега на Наско смрази с нов разказ за падането 09.02 | 09:39

„През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж повече не виждах Атанас, а шерпът дойде при мен и каза: „Антонио, Атанас падна, приключи. Загубихме го. Край!“, обясни Антонио Сикарис

От iNews.bg

Колегата на Атанас Скатов Антонио Сикарис разкри смразяваща информация от последните минути преди фаталния инцидент, отнел живота на българина.Пред него сливенският катерач е споделил, че има лошо предчувствие за изкачването.

"Чувствам се много зле заради Атанас! Той беше мой приятел и много добър човек. Скатов беше много силен, тръгна от базовия Лагер към Лагер 2 директно. Каза ми, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Аз го успокоих и му казах, че е много силен", призна Сикарис пред NOVA.

 "На 4 февруари тръгнахме към Лагер 3, той беше вече там със своя шерп. Нямаше много палатки. Вечерта температурите бяха -40 градуса, а всички бяхме навън и се чудихме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората вътре ми казаха, че няма място. Мислех, че ще умра и се молех."

"Говорих с него на следващата сутрин. Скатов ми каза, че ще слиза с шерпа си. Още в началото след лагера има наклон с много градуси. Той слизаше без пикели. Явно реши, че е достатъчно техничен, въпреки че беше хлъзгаво", допълни катерачът.

"През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж повече не виждах Атанас, а шерпът дойде при мен и каза: "Антонио, Атанас падна, приключи. Загубихме го. Край!"

"Проблемът бяха въжетата и зимата. Представяте ли си колко слаб се чувстваш при -40 градуса – изтощен си от студа, от височината. Ако бях тръгнал нагоре с останалите, дори и за малко, сигурно сега и аз щях да съм мъртъв. В последната секунда си промених мнението и сега съм жив. Това е животът, да си знаеш границата между живота и смъртта", завърши Сикарис.

Междувременно твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта бяха разбити на пух и прах от официални документи. Скатов загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. 

И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже. 

Веднага след трагедията от фирмата "Севън Съмитс Трекс", която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. Това обаче се оказва чиста лъжа. 

В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с "тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв". 

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, тъй като той е бил най-опитният от цялата експедиция. 

Както е известно, Скатов падна полетя в дълбока бездна. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането. 

В момента се прави всичко възможно тялото на алпиниста да бъде върнато в България.

Водещи

Най-четени