Държавата ще подготвя ИТ кадри за сектора 24.01 | 14:44

Предвиждат се обучения и курсове в цялата страна

От Десислава Маданска

Нова платформа ще подготвя ИТ специалисти за нуждите на бизнеса и държавната администрация, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя се стартира от "Информационно обслужване".

Компанията ще използва и надгражда технологичния капацитет, ресурсната база - офиси във всички областни градове, експертния състав над 300 висококвалифицирани софтуерни инженери и комуникационни специалисти. Целта е да развива компетенциите на ИТ специалисти и да подкрепи бизнеса в България, обясниха от ведомството.

Предвижда се провеждането на серия от обучения и курсове в цялата страна. Успешно завършилите отделните направления: "Програмист", "Системен администратор" и "Специалист по качеството" ще получат свидетелство за професионална квалификация от образователното министерство.

От министерството добавиха, че учебните програми са съобразени с нуждите на пазара и ще предоставят практически знания и умения за работа с най-съвременните технологии. Продължителността на обучението по трите ИТ специалности е шест календарни месеца. Лекциите стартират на 9 май.

Водещи

Най-четени