ЕК задължи Visa Europe да спази обещанието за по-ниски такси 09.12 | 11:30

Kомпанията обещава и по-голяма прозрачност на пазара

От Нели Минчева

Европейската комисия (ЕК) определи за "юридически обвързващ" ангажимента на Visa Europe да намали значително междубанковите си такси по плащанията с дебитна карта (MIF), съобщават от Брюксел.

Срокът на "обвързването" е четири години, а спазването ще се наблюдава от специален тръст. ЕК пък запазва правото си да преоцени ситуацията след изтичане на срока.

Т. нар. MIF представлява междубанкова такса, която е колективно фиксирана от банките, работещи с Visa Europe, но се плаща от потребителите.

Съгласно обещанието на картовия оператор средната тежест на MIF за трансгранични и национални дебитни транзакции в тези държави, където таксата се определя директно от Visa Europe, ще бъде намалена до 0.2% от стойността на транзакцията. Това означава олекотяване на облагаемото бреме с 60% за домашни транзакции и с 30% за трансгранични.

В ангажимента не влизат междубанковите такси за потребителски кредитни карти и по отложена дебитна транзакция. Най-много от този ангажимент печелят страните в Европейското икономическо пространство в лицето на Гърция, Унгария, Исландия, Ейре, Италия, Малта, Швеция, Люксембург и Холандия.

Отделно Visa Europe обещава да поддържа и развива мерки, които да увеличат прозрачността и конкуренцията на картовите кредитни пазари.

Такива мерки са неразводняване на търговските такси, регистрация и публикуване на всички нива на MIF, пълна визуализация и електронна идентификация, възможност на търговските субекти да избират свободно дали да приемат Visa, Visa Electron или VPAY.

Водещи

Най-четени