Новите РИК-ове и СИК-ове не били обучени качествено 21.05 | 16:06

Пропуски в организацията на изборите тревожат "Прозрачност без граници"

От Филипа Тодева

Ниско качество на провежданите обучения на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии в страната констатират от Асоциация "Прозрачност без граници". Организацията, която е регистриран наблюдател на изборите за Европейски парламент, изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия, в което информира за пропуски в организацията на изборния процес.

В становището на "Прозрачност без граници" се констатира, че не се предоставят точни и ясни указания за действителността на бюлетина, намерена в избирателната урна, на която отрязъкът в долния десен ъгъл с пореден номер не е бил откъснат от член на СИК.

Няма и недвусмислени указания за механизма на отчитане на преференциалния вот. На участниците в обучението не се предоставят предварително методическите указания на ЦИК по прилагане на ИК. Такива ще бъдат предоставени на членовете на СИК след 14:00 ч. в деня за размисъл – "очевидно неадекватен срок за подробно запознаване с тези ключови правила", смятат от "Прозрачност без граници".

Експертите на неправителствената организация допускат, че продължителността на обученията от 2 астрономически часа е крайно недостатъчна за запознаване с изискванията на новия Изборен кодекс и решенията на ЦИК, които касаят конкретната работа на избирателните комисии, а и за отговор на всички поставени от участниците практически въпроси. Избраният късен час за обученията на секционните комисии допълнително създава напрегната обстановка и препятства качественото провеждане на обучението.

Проблемите с обученията тревожат сериозно организацията предвид традиционно констатирания значителен брой организационни нарушения в изборния ден. В изборите за народни представители през 2013 година той възлизаше на 58,90 % от всички получени сигнали за нередности.

Водещи

Най-четени