Европа изхвърля половината от годната за употреба храна 19.01 | 15:15

Цели 89 млн. тона храна отиват на боклука годишно

От Ивайло Ачев

Най-малко половината от годната за употреба храна в Европа се разхищава от европейските домакинства при положение, че 79 млн. граждани на ЕС живеят под линията на бедността, а 16 млн. зависят от хранителни помощи, предоставяни от благотворителни институции. Затова в тази насока са необходими спешни мерки, казва в своя резолюция Европейският парламент (ЕП).

Според официални данни на Европейската комисия годишно в ЕС се изхвърлят 89 милиона тона (или по 179 кг. на глава от населението) годна за консумация храна. Ако не бъдат предприети действия, до 2020 година ще има увеличение на разхищението на храна от 126 млн. тона (40% увеличение).

Най-голям дял от разхищението на годна за употреба храна имат домакинствата - 42% от всичките 89 млн. тона. 60% от тези разхищения могат да се избегнат.

На второ място са производителите - 39%, а след тях са кетъринг услугите (14%) и търговците на дребно (5%).

В своята резолюция ЕП иска до 2025 година разхищетнията да бъдат намалени наполовина. Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и паневрпейско ниво, целящи подобряването на ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.

По-добро образование за избягване на разхищенията

За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании. Държавите членки трябва да предвидят учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики. За популяризиране на идеята за устойчивото използване на храните, депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна"

Подходящо етикетиране и пакетиране

За да избегнат ситуации, в които търговците предлагат храни непосредствено преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране, показващо и датата до която определена храна може да бъде предлагана за продажба.

Според документа обаче Комисията и държавите-членки първо трябва да обърнат внимание на информираността на гражданите относно разликите в използваните в момента означения, като "най-добро преди", по отношение на качествата на храната и "да се консумира преди", по отношение на нейната безопасност.

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре. Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора.

Обществените институции трябва да дават предимство на отговорни доставчици

Правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

Необходимо е и преосмисляне на мерките на ниво ЕС, свързани с разпределянето на храни на граждани в неравностойно положение, както и програмите насочени към насърчаване на консумацията на мляко и плодове в училищата с оглед предотвратяване на разхищаването на храни, добавя резолюцията.

Депутатите приветстваха практиките на отделни държави членки да се събират непродадени храни, които да се предлагат на нуждаещи се граждани и призоваха търговците на дребно да се включат в подобни програми.

Проблемът трябва да бъде адресиран спешно, тъй като ако не се направи нищо, разхищенията ще нараснат с 40% до 2020 г., според изследване на Комисията.

 

Водещи

Най-четени