Бежанци намериха начин да преминават телената ограда на унгарската граница 27.08 | 18:00

Тя е част от мащабна кампания за справяне с наплива на хора

От Велина Дерилова

Унгария е новата гореща точка на европейската криза с бежанците с повече от 2000 души, пристигащи ежедневно. Във вторник унгарската полиция арестува рекордните 2330 имигранти в граничния окръг Ксонград. Сред задържаните, основно от Сирия, Афганистан и Пакистан, е имало 555 деца.

Под ръководството на министър-председателя Виктор Орбан правителството похарчи 100 милиона Евро за построяването на ограда от бодлива тел и за организирането на мащабна кампания с билбордове, целяща да разубеди хората да идват в страната.

Изглежда обаче, че оградата има точно обратния ефект и насърчава бежанците да се потеглят към унгарката шенгенска граница. В ранните часове в сряда стотици хора, носещи резачки за метал, се насочиха към ограждението. Други използваха одеяла и спални чували, за да я покрият и прескочиха в полята на град Сегед.

Много от тези бежанци прекараха дни наред на гръко-македонската граница миналата седмица, когато западната ни съседка обяви извънредно положение, отменено в неделя.

Тъй като има вероятност оградата да бъде заклеймена като поредния неуспех за премиера Орбан, полицаи се грижат тя да не бъде приближавана от репортери.

Балаж Салай, който работи в подкрепа на бежанците, твърди, че бодливата телена мрежа е ненужна. "Не трябва правителството да прави огради и да издига билбордове", убеден е Салай. "Вместо това може да се влагат средства в овладяването на ситуацията като се построят малки лагери, за да бъдат децата в безопасност."

Водещи

Най-четени