Дават по-лесно европари на малките градове 01.07 | 19:46

Кметовете в целия ЕС се плашат от сложните процедури по оперативните програми, сочи доклад

От Кристиан Костурков

Малките населени места трябва по-лесно да имат достъп до средства за осъществяване на проекти по европейските програми. Това е заисано в проекто доклад на Европейския парламент (ЕП) за предстоящите промени в регионалната политика на ЕС по отношение на градовете. Той беше представен по време на международната конференция "Градското измерение на политиките на ЕС", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Авторът на доклада Керстин Вестфал, която е и член на Комисията по регионално развитие на ЕП, отбеляза, че една от целите на представения от нея документ, е опростяването на процедурите и по-добро използване на европейските фондове от малките и средни градове. Според нея за тях трябва да бъде въведена т.нар. система "one-stop shop", където на едно място да може да се получи всичката налична информация за възможностите за финансиране за градско развитие. Евродепутатът лансира и идеята за териториална оценка за въздействието, която да проверява доколко дадена програма е била полезна за градовете.

В близко бъдеще Европейският съюз ще носи отговорност за развитието на малките и средните по големина градове. Голяма част от усилията ще бъдат насочени към т.нар. функционални региони - населените места в непосредствена близост до градовете и техните предградия. Керстин Вествал отбеляза още, че представителите на градовете познават най-добре проектите, от които се нуждаят техните граждани. Според нея обаче те често се страхуват от нови и противоречиви изисквания, както и от усложняване на правилата за финансиране. Ето защо за тези населени места е изключително важно да бъдат опростени правилата за кандидатстване за еврофинансиране, стана ясно още от думите на Вестфал.

Предложенията в проектодоклада на ЕП като цяло се подкрепя и от Европейската комисия, стана ясно от изказването на Оливие Бодле, експерт в Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия, който също взе участие в конференцията. Той отбеляза, че до момента е свършена много работа. Но за да се взимат правилните решения за градската среда, трябва да има по-добро разбиране и яснота относно процесите, които се случват с градовете. "Има много сходства между проектодоклада и позицията на ЕК", заяви Бодле.

За да се постигне успешно развитие както на големите, така и на малките градове в Европа, трябва да помогнат и експерти от различни нива на управлението на ЕС, стана ясно от думите на Искра Михайлова, която се включи в конференцията в качеството си на председател на Комисията по регионално развитие на ЕП. Тя отбеляза още, че докладът на Керстин Вестфал първоначално е включвал над 180 предложения за изменения в политиката. Членовете на Комисията обаче са се обединили около няколко основни позиции. Според евродепутатите фокусът трябва да бъде поставен върху по-малък брой, но по-важни приоритети в градската политика, за да не се стига до разпиляване по множество теми, отбеляза Михайлова. Тя допълни и че докладът призовава ЕК към създаване на нова програма за градовете, която да мобилизира всички усилия за подобряване на качеството на живот в тях.

Водещи

Най-четени