Докато Курц е в Любляна: Австрийската прокуратура обискира канцлерството и офисите му 06.10 | 18:59

Според вестник „Ди Пресе“ обиски са били насочени срещу няколко служители на канцлера, свързани с евентуални корупционни престъпления

От iNews

Управляващата Австрийска народна партия съобщи, че в сряда сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а местните медии съобщават, че сред претърсените офиси са били и тези в канцлерството.

Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц потвърди действията на прокурорите, но не разкри кой е разследван, като коментира единствено, че обиските са били "за показ" и "обвиненията са изградени върху събития, които датират отпреди пет години".

Според вестник "Ди Пресе" обиски са били насочени срещу няколко служители на канцлера от АНП Себастиан Курц. Вестникът съобщава, че те са свързани с евентуални корупционни престъпления при публикуването на реклами и проучвания на общественото мнение във вестник "Остерайх".

Самият Курц е заподозрян в съучастие в престъпленията, допълва изданието.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия.

Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".

Австрийският канцлер Себастиан Курц в момента е в Словения за срещата на върха на ЕС-Западни Балкани.

 

Водещи

Най-четени