Европейците все още са отворени към бежанците 20.09 | 11:29

Дори в Гърция и Италия мнозинството подкрепя приема на мигранти

От Ани Романова

Мнозинството европейци подкрепят приема на бежанци, макар  много от тях да не одобряват подхода на ЕС към справянето с рекордния наплив на мигранти, чиято върхова точка беше преди три години. Това показва проучване на изследователския център "Пю", предаде Ройтерс, цитирана от Дарик.

Във време когато гневът заради миграцията подхранва възхода на евроскептични и противопоставящи се на имиграцията партии в цяла Европа, изследването, направено между май и юли, сочи, че над 80% от пълнолетните в Испания, Холандия, Германия и Швеция са "За" приемането на бежанци, които бягат от насилие и войни. С равнище от над 70% този дял е висок също така и във Франция и Обединеното кралство.

 Дори в Гърция и Италия - основните входни точки на мигрантите към Европа, мнозинството от запитаните все още са за приема на бежанци.

Европейската страна с най-ниско равнище по този показател е Унгария с 32%, доста под Полша с 49%. Проучването показва също, че много европейци се отнасят критично към подхода на ЕС по отношение на наплива на мигранти.

Кризата от 2015 г. извади наяве дълбоки разделения в ЕС. Държави на предна линия, т.е. в които мигрантите идват първо, като Италия и Гърция, изразиха разочарование от източноевропейските страни, които отказаха да приемат бежанци, а други, сред които Швеция и Германия, приеха непропорционално висок дял, отбелязва Ройтерс. Около 92% от гърците, 78% от италианците и 66% от германците и британците изразяват неодобрение към подхода на ЕС по въпроса.

Извън Европа над 70% от анкетираните в Мексико, Канада и Австралия са изразили подкрепа за приемането на бежанци, а в САЩ и Япония този показател е 66%, допълва Ройтерс.

Водещи

Най-четени