Меркел: Не вярвам на Гърция. Няма да има споразумение на всяка цена 12.07 | 17:51

Лидерите от еврозоната с нови изисквания към Атина – за по-високо ДДС и независима статистическа агенция

От iNews.bg

Днес Еврогрупата няма постигне споразумение за отпускане на нов спасителен заем за Гърция. Причината за това е, че лидерите на държавите-членки на еврозонатане вярват в обещанията на правителството на Алексис Ципрас, че ще прокара обещаните за целта реформи. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, при пристигането си в Брюксел преди срещата на лидерите от еврозоната, която започна в 17 часа българско време.

"Очевидно днес Еврогрупата няма да може да произведе основа за споразумение с Гърция. Най-важната валута я няма – това е доверието и надеждността. Няма да има споразумение на всяка цена", каза Меркел и посочи, че преговорите ще бъдат много сложни.
"Тук съм, за да търся компромис. Дължим това на европейците, които искат Европа да е обединена, а не разделена. Можем да постигнем споразумение, ако всички страни го искат", декларира пък гръцкият премиер Ципрас при пристигането си в Брюксел.

"Ще се боря до последната милисекунда за сделка и се надявам, че ще имаме такава", категоричен бе председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди началото на срещата.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази оптимизъм, че днес лидерите от еврозоната ще успеят да стигнат до споразумение с Атина. "Днес е заложено бъдещето на Европа. Трябва да сключим споразумение днес и мисля, че ще успеем", коментира германският социалист и дългогодишен ръководител на втората по сила европейска партия - ПЕС.

Френският президент Франсоа Оланд, който най-ревностният защитник сред евролидерите за оставането на Гърция в еврозоната и отпускането на спасителен заем за страната, пък декларира, че Франция ще направи всичко по силите си за постигане на споразумение. Той отхвърли вариантът, предложен неофициално от Германия, за изкарване на Гърция от еврозоната за срок от 5 години.

Според премиера на Холандия Марк Рюте пътят за помощ на Атина е отворен, стига гърците да имат волята да предприемат всички мерки.

Министър-председателят на Малта Йозеф Мускат обаче е по-скептичен в очакванията си за споразумение. "Каквото беше достатъчно преди 10 дни, може да не е достатъчно днес, защото ситуацията в Гърция се влоши", каза премиерът на средиземноморската островна държава. И той като Меркел е на мнение, че не е задължително да има споразумение на всяка цена.

Лидерите от еврозоната ще поискат от гръцкото правителство още мерки, включително по-бързо приемане на нови закони за увеличаване на ДДС и превръщане на националната статистическа агенция в независима институция. Това съобщи Ройтерс, като се позова на източници, запознати с днешните разговори между финансовите министри от еврозоната, която по-рано днес бе прекратена без резултат.

Репортери на агенцията са се запознали с част от проект за изявление на еврозоната, който е бил обсъждан от министрите в събота през нощта и вероятно е залегнал като основа, върху която се водят преговорите днес, съобщава агенцията, цитирана от БГНЕС.

Документът съдържал призив към гръцкото правителство: да приеме като средносрочна цел първичен излишък от 3,5% от БВП към 2018 г., съгласно годишен график, съгласуван между институциите; да извърши мащабни реформи в пенсионната област и напълно да се компенсира фискалният ефект от решението на Конституционния съд от 2012 г. за пенсионната реформа като се въведе клаузата за нулев дефицит; цялостно прилагане на разпоредбите от Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и монетарен съюз, с основна цел Финансовият съвет да бъде направен напълно работещ.

 

Водещи

Най-четени