Отново няма споразумение за Гърция, преговорите в Брюксел продължават и днес 12.07 | 09:57

Германия предлага план за 5-годишно излизане на южноевропейската страна от еврозоната

От iNews.bg

Финансовите министри от еврозоната отново не постигнаха съгласие за отпускането на нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, обещани от правителството на Алексис Ципрас. Министрите на 19-те страни-членки на еврозоната приключиха заседанието си в събота срещу неделя през нощта - малко преди 1 часа българско време. Те ще продължат работата си знес в 12.00 часа, съобщи БТА.

Преди срещата няколко от министрите изразиха скептицизъм, че ляво популисткото правителство на СИРИЗА ще изпълни обещаните реформи, посочва ДПА. Самият Ципрас призна, че предложенията на Гърция към кредиторите са далеч от предизборните обещания, с които партията му спечели изборите преди близо половин година.

Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни, отбелязва ДПА.

"На срещата бяха обсъдени проблема с доверието и разбира се, финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Припомняме, че до полунощ изтича крайният срок за постигане на споразумение с Гърция възоснова на новата програма за реформи, предложена от Ципрас. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Междувременно Германия предложи план за 5-годишно излизане на Гърция от еврозоната. За идеята за излизането на южноевропейската страна от единния валутен блок, по-известна като "Грекзит", съобщи "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според изданието вариантът официално официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

В документа, представен от него на финансовите министри, се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко 5 години, съобщава вестникът. Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа от страна на Франция. Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

"Надявам се, че днес ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Очевидно е, че някои европейски страни не желаят да бъде постигнато споразумение, с което Гърция да бъде спасена от банкрут, заявиха източници от гръцкото правителство, предаде агенция АНА-МПА.

Финландският финансов министър Александер Стуб бе приканен вчера от парламента да договори излизане на Гърция от еврозоната. Финландски депутати и представители на финансовото министерство са се събрали вчера следобед в Хелзинки да обсъдят каква да бъде позицията на правителството на преговорите в Брюксел.

Според източници, цитирани от финландската държавната телевизия, евроскептичната партия "Финландците" е поискала Хелзинки да се противопостави на нов план за подпомагане на Гърция и да поиска излизането й от еврозоната. Втората политическа сила във Финландия е заплашила, че в противен случай ще напусне коалиционното правителство. Нейният председател и външен министър Тимо Сойни повтаря от месеци, че Гърция ще си реши икономическите проблеми само ако напусне еврозоната и пристъпи към девалвация на валутата си.

За пореден път финансовите министри от еврогрупата и кредиторите на Гърция се събраха, за да обсъдят финалното предложение на Атина. Лидерът на еврогупата Йерун Дейселблум не пропусна да отбележи, че се очаква "трудна среща с основния проблем - доверието". Сега въпросът е дали Европа ще продължи преговорите с Гърция или ще остави банковата й система да колабира, а страната да изпадне в банкрут, допълва Нова телевизия.

Припомняме, че до подновяване на преговорите за Гърция се стигна, след като кредиторите дадоха положителна оценка на новия план на Атина за реформи. "Все още не сме готови. Има някои критики по предложенията, по отношение на фискалните въпроси и реформите. Но тук е и въпросът с доверието и дали може да се вярва на гръцкото правителство, че ще изпълни това, което предлага", коментира председателят на еврогрупата.

Въпреки това шансовете за Гърция преди началото на заседанието бяха 50 на 50. Повечето страни се скептични, че Атина ще изпълни обещанията си. "Планът е по-слаб в някои области, но основният въпрос е прилагането му", заяви министърът на финансите на Холандия Ерик Вибес.
Министрите искат да чуят конкретни отговори - кога и как, но досега такива не са получили. "Гърция продължава да обещава, но конкретни реформи не се правят през последните 5 години" , заяви Ханс Йорг Шелинг, министър на финансите на Австрия.
Най-силният поддръжник на Атина е Франция, чиито експерти бяха изпратени от президента Франсоа Оланд да участват в изготвянето на предложението към кредиторите. Тежката дума ще кажат европейските лидери от 28-те държави-членки, които днес се събират на Европейски съвет, за да решат съдбата на Гърция.

Предложението на Гърция бе одобрено късно в петък от парламента на страната. В парламента Ципрас трябваше да разчита на гласовете на опозицията, след като част от неговите депутати отказаха да преминат червените му линии и да гласуват за увеличаване на данъците и съкращаване на разходите. Заради затворените банки в Гърция и пълната им зависимост от Европейската централна банка, мерките са единствения шанс за избягване на фалит.

"Времето ни изтича в неделя. Не мога дори да си представя как ще изглежда страната в понеделник, ако не приключим това", коментира Вангелос Меймаракис, лидер на "Нова демокрация". 251 депутати гласуваха "за", а 32-ма "против", осем се въздържаха. Сред тези, които не дадоха гласа си, бяха членове на партията на премиера - бившият вече финансов министър Янис Варуфакис, министъра на енергетиката и председателя на парламента.

 

Водещи

Най-четени