Страх тресе Европа от бежанците, кризата остана на заден план 31.07 | 22:06

Миграцията и тероризмът излизат все по-напред като проблеми пред гражданите на Стария континент, сочи проучване на "Евробарометър"

От iNews.bg

Европейските граждани се безпокоят много повече от проблема с имигрантската вълна на Стария континент, отколкото от икономическата криза и свързаните с нея тежки последици, като фалити и безработица. Това показва последното проучване на "Евробарометър" за основните тревоги на европейците, извършено през месец май в 28-те страни-членки на ЕС, плюс Албания, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора, съобщава ДПА.

Най-голям процент от участниците в анкетата - 38%, са посочили имиграцията и бежанците като основният проблем на Европа. "Евробарометър" припомня, че в предишното си изследване по темата преди шест месеца, така са отговорили само 24% от запитаните, а най-голям процент са поставили на първо място проблема с безработицата и тежкото състояние на икономиката и публичните финанси.

В новото проучване тези проблеми заемат в класацията съответно второ, трето и четвърто място. Този път имиграцията е посочена сред анкетираните в 20 европейски страни като най-тревожния за решаване въпрос. Най-категорични в мнението си са в Малта и Германия, където проблема с бежанците са поставили на първо място съответно 65% и 55% от запитаните.

 

Проучването на "Евробарометър" сочи още, че 56% от запитаните имат отрицателно отношение към наплива на хора от страни извън ЕС. На вътрешната миграция в рамките на ЕС се гледа по-благосклонно – 51% от анкетираните европейци вече имат положително отношение към нея. Тероризмът е на пето място сред проблемите, пораждащи загриженост у европейските граждани. За 6 месеца от последното допитване делът на хората, които считат терористичните заплахи за най-големия проблем пред Европа, се е увеличил с 6%. Този период обаче съвпада с извършените няколко сериозни терористични акт, обясняват от "Евробарометър".

Водещи

Най-четени