Ципрас: Гръцкият народ спечели битката, оставаме в еврозоната 13.07 | 12:46

Радикални кръгове в Европа искали да изхвърлят страната от единната валута

От Кристиан Костурков

Гърция продължава борбата за възстановяване на суверенитета си. Това заяви премиерът на страната Алексис Ципрас след заседанието на Еврогрупата днес. Той се похвали и че е постигнат успех във връзка със сериозните рестрикции, които заплашваха Атина. "Успяхме да избегнем плана, който предвиждаше притискане и срив на банковата система в Гърция", казва Ципрас, цитиран от ТАСС. Той допълни, че в продължение на 6 месеца гръцкото правителство е водило тежка борба, за да достигне най-доброто за страната споразумение, което да й позволи да стъпи на краката си. "Приехме жестоки решения, за да предотвратим развитието на сценарий за Гърция, за който настояваха предимно най-радикалните кръгове в Европа", казва още Ципрас.

Гръцкият премиер казва още, че Атина е успяла да предотврати планът за прехвърляне на парите на страната във фонд извън нея. Също така по време на преговорите е постигнат успех и по отношение предотвратяването на краха на банковата система. "Успяхме и да добавим решение за преструктурирането на дълга", казва още Ципрас.

Според думите му постигнатото днес споразумение дава възможност финансовата стабилност на Гърция да се съхрани и страната да се възстанови. "Но ние много добре знаехме, че това споразумение няма да дойде лесно, а също така и неговата реализация ще бъде трудна", казва още Ципрас. Той добавя, че мерките за икономии неизбежно ще създадат кризисни тенденции в страната. "Но в същото време помощта, преструктурирането на дълга и гарантираното финансиране на Гърция през следващите 3 години създават усещането, че въпросът за излизане на Гърция от еврозоната вече е оставен в миналото", казва още Ципрас.

Водещи

Най-четени