Шефчович: „Северен поток 2” намалява сигурността на доставките в Източна Европа 01.10 | 18:02

Не трябва да допускаме Русия да прекрати транзита на газ през Украйна, смята зам.-председателят на ЕК

От Кристиан Костурков

Разширяването на капацитета на газопровода "Северен поток”, който доставя руски газ до Германия по дъното на Балтийско море, ще доведе до намаляване на енергийната сигурност в Източна Европа. Такова мнение изказа по време на посещението си в Полша зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. В момента Брюксел изготвя анализ за правните и политическите последствия от реализацията на проекта, известен като "Северен поток 2”.

Проверява се и дали разширяването на газопровода няма да доведе до прекратяване на транзита на руски газ през Украйна. Още повече, че в момента там за пренос на синьо гориво към Европа се използва около половината от капацитета на тръбите, отбелязва Шефчович, цитиран от Bloomberg.

"Трябва да знаем, ако Русия има намерение да прекрати транзита през Украйна и дали този проект не цели точно това. Ако това се случи, очевидно ще означава, че енергийната сигурност на страните от Източна Европа ще намалее”, казва зам.-председателят на ЕК. И добавя, че запазването на транзита на руски газ през Украйна е от първостепенно значение за Европа.

Шефчович отбелязва още, че преносът на руски газ през Украйна е много важен за ЕС, а също и за изграждането на т.нар. Енергиен съюз. От думите му става ясно и че ЕК иска да запази украинския транзит и да не позволи на "Газпром” да "изнесе монопол” към Европа, използвайки западни компании като EON, Engie, Shell, OMV AG и BASF, с които подписа споразумение за разширяване на капацитета на "Северен поток”.

Според зам.-председателят на ЕК, ако проектът бъде реализиран, по тръбата ще тръгнат по 55 млрд. куб. метра руски газ годишно, което е около 30% от нуждите на ЕС. "В интерес на всички нас ще бъде да погледнем цялостно към решението на енергийната сигурност на всички страни членки, а не само на отделна част от тях”, казва още Шефчович. 

Водещи

Най-четени