Екимджиев: Не са законни доказателствата, събрани по случая с Джейхан Ибрямов 07.10 | 20:00

Не може да се води наказателно производство срещу депутат и кандидат за такъв, без да му е свален имунитетът и от ЦИК, и от НС, а първите действия срещу него са извършени преди това, смята той

От iNews

Не са законни доказателствата, събрани по случая с Джейхан Ибрямов, защото не може да се води наказателно производство срещу депутат и кандидат за такъв, без да му е свален имунитетът и от ЦИК, и от НС, а първите действия срещу него са извършени преди това.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

"Заради това той нито трябваше да бъде задържан от Софийския градски съд (СГС), нито тези доказателства имат някакъв шанс да издържат в съда", уточни той и посочи, че "тези дела не се правят тези хора да бъдат осъдени, а да бъдат репресирани и тероризирани чрез задържане, безкрайни съдебни процеси, сриване на тяхната репутация, а по този начин да се извиват ръце и да се злоупотребява с институциите".
"С имунитетите правовата държава брани върховната ценност на демократичните общества, а то е представителната парламентарна демокрация. Т.е. не може народните представители и кандидатите за такива да се чувстват застрашени от изнудване, от натиск и от злоупотреба от страна на полиция и разследващи. Затова се прави известен компромис, като правовата държава казва в Конституцията си, че ще поеме риска някои престъпления да останат неразкрити и някои злосторници да не бъдат наказани - в името на една по-висша ценност, каквато е парламентарната демокрация и независимостта на народните представители. Защото, ако един депутат е заплашен от злонамерено предприети срещу него задържане и разследване, той не може да изразява автентичната воля на своите избиратели и на суверена. А това е фундаментът на демократичните държави. И затова компромисът е, че може по изключение да бъде наказателно преследван народен представител само при заварено престъпление, защото само тогава прокуратурата и полицията не могат да манипулират доказателства".

Водещи

Най-четени