АЕЦ “Козлодуй” ще работи поне още 30 години 03.06 | 14:19

Руската страна е декларирала готовност да изпълни всички задължения в срок

От Кристиан Костурков

В ход е изпълнението на 95% от мерките за удължаване на живота на блокове 5 и 6 и АЕЦ "Козлодуй” ще работи поне още 30 години. Това гарантира зам.-министърът на енергетиката Николай Николов по време на международната конференция "Българската ядрена енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”.

Според думите му този срок вече е бил потвърден от конструктора на нашите реактори. Затова страната ни не трябва да има притеснения за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй”, тъй като продължаването на ресурса на двата блока е водещ приоритет на държавата по отношение на ядрената енергетика, стана ясно от изказването на Николов. Той допълни и че това ще става при пълното спазване на най-високите стандарти за безопасност на Европейския съюз. Николов обясни още, че гаранциите на производителя на реакторите на Първа атомна са, че могат да работят още поне 30 години.

Лицензите им обаче ще бъда удължени само с 10 години, тъй като това е максималният срок според българското законодателство. По-късно на въпрос на iNews дали това може да означава, че той изпитва притеснения дали в бъдеще ще има въпросителни около продължаването на тези лицензи с нови 20 години, Николов отговори, че не се очакват такива. Просто това са изискванията на закона и след изтичането на първото десетилетие, АЕЦ "Козлодуй” ще трябва да подаде нови документи до Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Тя ще ги разгледа, ще направи своите изследвания по централата, възможно е да направи определени препоръки, които централата да изпълни и накрая тя отново ще получи лиценз за работа, обясни зам.-министърът.

"Няма да има закъснение в изпълнението на мерките по удължаване на живота на блокове 5 и 6", каза още Николов, като уточни вече е завършен първият етап от процеса, който включва обследването на съоръженията и набелязването на конкретни дейности за изпълнение. Вече се работи по втория, при който ще се изпълняват набелязаните 242 мерки. От думите на Николов стана ясно, че 95% от тях вече са в ход. Първите 27 вече са приключили, в процес на изпълнение са други 203 и така остават още само 12, по които тепърва ще започне работа. Зам.-министърът изрази увереност, че всичко ще бъде приключено навреме. И подчерта, че руската страна също е декларирала готовност да изпълни всички свои задължения без забавяне. Николов потвърди и че целия процес ще струва 360 млн. евро.

Водещи

Най-четени