Без скок в цената на тока след мораториума 23.03 | 16:44

Това обаче не важи за топлинната енергия и за ВиК услугите, посочи шефът на КЕВР Станислав Тодоров

От iNews

Няма натиск да бъдат повишени цените на електроенергията за битовите потребители след отпадането на мораториума, който парламентът наложи в края на миналата година. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред  парламентарната комисия по енергетика, пише "Сега".  

Срокът на мораториума върху цените тока, топлонергията и ВиК услугите, който управляващите прокараха през Народното събрание, изтича на 31 март 2022 г.

Тодоров отбеляза, че на световните енергийни борси се наблюдава значително успокоение на цените и дори осезаем тренд на спад. Неговото предвиждане е, че най-вероятно цената на тока за домакинствата у нас няма да се покачи след края на мораториума.

Това обаче не важи за топлинната енергия, особено произвежданата от централи, използващи природен газ, чиято цена е висока. Също и за ВиК услугите. За техните цени има силен натиск да бъдат увеличени. Дали това ще стане, както и дали ще се случи от 1 април, КЕВР тепърва ще решава, с оглед на инструментите, с които разполага, за да влияе върху цените, обясни Тодоров. Той допусна възможността цените да бъдат увеличени от 1 юли.

По-късно по време на изслушването той заяви по-категорично: "Комисията вярва, че има ресурса и лостовете да не допусне увеличение на цената от 1 април, както и увеличението от 1 юли, ако има такова, да бъде минимално." 

СЦЕНАРИИ

По отношение на цената на природния газ Тодоров посочи, че тя ще зависи от развитието на руско-украинската война. Ако конфликтът бъде прекратен в обозримо бъдеще, натискът върху цените ще падне и до 2023-2024 г. ще имаме цени, съпоставими с тези от 2021 г.

По време на заседанието на Комисията на енергетика председателят на КЕВР заяви, че има силен силен натиск за повишаване на цената на топлоенергията и ВиК услугите. Съществува възможност поскъпването да се случи от 1 юли, а не от април, уточни той.

Водещи

Най-четени