Газовите ни връзки – приоритетни за Европа 10.07 | 15:13

Брюксел ще помага и за модернизацията на българската газопреносна система

От Кристиан Костурков

Междусистемните газови връзки на България с Гърция и със Сърбия, както и модернизацията и рехабилитацията на вътрешната ни газопреносна система вече имат статут на приоритетни за Европа. Това стана след подписаният днес в Дубровник Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. От името на страната ни подписът си под документа сложи зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов.

Меморандумът включва общо 7 проекта, три от които са с българско участие и засягат пряко страната ни. Всички те ще имат значителен принос за решаване на регионалните проблеми. Благодарение на тяхната реализация ще се постигне целта държавите от Централна и Източна Европа, както и Адриатическия регион, да имат поне по три източника за доставка на природен газ.

"Радостен съм, че успяхме да защитим три проекта с българско участие, които намериха място сред приоритетите на европейско равнище. Уверен съм, че тяхната реализация ще съдейства за по-сигурни доставки на природен газ за района и за модернизацията и рехабилитацията на българската газопреносна инфраструктура", каза Павлов след подписването на документа.

Меморандумът за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на синьо гориво е част от инициативата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа между ЕК, държавите членки на Групата на високо равнище за газовата междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа и договарящите страни от Енергийната общност. Документът има за цел да формира политическа рамка за общ, съгласуван и солидарен регионален подход за изграждане на газова свързаност на страните от Централна и Югоизточна Европа.

Водещи

Най-четени