Депутатите решиха да има помощи за газ, дърва и пелети за бита 21.01 | 11:20

Парламентарната енергийна комисия прие на заседанието си в четвъртък предложението на "Продължаваме промяната"

От iNews

Парламентарната енергийна комисия прие на заседанието си в четвъртък предложението на "Продължаваме промяната" (ПП) да се отпуснат помощи за газифицираните домакинство до края на април. При окончателното гласуване в пленарна зала ще се внесе редакция и ще се вкарат и компенсации за дървата и пелетите, каквато предложи в хода на дискусията ДПС, а от ПП казаха, че ще подкрепят, пише "Медиапул".

Според проекторешението Министерският съвет ще бъде задължен да въведе механизъм за компенсации за бита за потребените количества природен газ за периода от 1 януари до края на април 2023 г. Помощта ще се изчислява ежемесечно като ще е 50 процента от разликата в средната цена за съответния месец и определената от регулатора прогнозна цена за първото тримесечие, която е 122 лв./МВтч. При цена за януари от 179 лв. това прави 28 лв. за всеки използват мегаватчас синьо гориво.

Предложихме решение, което и миналата година също беше приложено, посочи Радослав Рибарски от ПП. Според изчисленията на партията тази компенсация няма да доведе до големи "разхищения", а Министерският съвет сам трябва да прецени откъде да осигури средствата за газовите компенсации.

Да се помисли за разработване на методика за това кой да бъде компенсиран, защото в противен случай "правим богатите по-богати, а бедните по-бедни" и това се вижда в компенсаторния режим за електрическата енергия, предложи Георги Самандов от "Български възход".

От ДСП определиха предложението за популизъм. Според Рамадан Аталай дори и то да бъде прието няма да има "кога и по какъв начин да се приложи", а и не е ясно откъде ще се вземат средствата за помощите. Той обвърза приемането на помощите за газ с такива и за дърва и пелети. Не стана ясно обаче какъв ще е механизмът за тази помощи.

Ако си бяхме свършили работата - вече второ Народно събрание - с дефиницията за енергийна бедност, именно това е начинът, по който лесно и бързо компенсацията да достига до засегнатите лица, отвърна Рибарски на ДПС.

Водещи

Най-четени