Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета 29.05 | 18:59

Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов

От iNews

"Дефицът е 449 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период да стигне 500 млн. лв. Министерският съвет взе решение, с което този натрупан дефицит да се компенсира от държавния бюджет. Това ще даде възможност на КЕВР при подготовка на ценовото решение на електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли този дефицит да не се компенсира чрез цената на бита", заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов, предаде репортер на "Фокус".


По думите му държавата ще покрие целия дефицит. "На базата на анализа, който КЕВР ще направи, този дефицит ще бъде покрит в рамките на тази бюджетна година", допълни Малинов.

"Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е създаден да покрива за да покрива разходите на обществения доставчик на ел. енергия по отношение на битовите клриенти, както и за покриването на разходите на производителите на ел. енергия от ВЕИ. Положителният финансов резултат през предходни години от създаването на Фонда през периода 2021-2022 г. е използван за покриване на високите цени на електрическа енергия и природен газ, съответно по решение на МС и негови програми. В настоящия регулаторен период се наблюдава изключителен дефицит по отношение на приходите и разходите във Фонд "Сигурност на енергийната система", каза още енергийният министър.

Водещи