Зимата оставаме без „Мини Марица-изток”, твърдят синдикати 25.07 | 16:26

Американските ТЕЦ-ове в комплекса дължат на държавното дружество 270 млн. лв.

От iNews.bg

Тази зима страната може да остане без добив на въглищата от най-голямото предприятие - "Мини Марица-изток”. Причината е в огромните дългове, които имат двата американски ТЕЦ-а в комплекса към държавното дружество. Ако до края нна следвашия месец "КонтурГлобал Марица Изток 3” и "Ей И Ес Гълъбово” не се издължат на министе, най-голямото въгледобивно предприятие у нас ще се наложи да спре работа, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Преса”.

"В момента двете централи дължат на мините 260-270 млн. лв. От тях близо 200 млн. лв. са неплатени фактури от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", а останалите са от "Ей И Ес Гълъбово", обяснява председателят на миньорската федерация на КНСБ Валентин Вълчев. По думите му рискът мините да бъдат затворени може да бъде причинен от технически причини, защото въгледобивът ще стане невъзможен заради липса на инвестиции и средства за ремонти на тежката техника. Вълчев подчертава, че затварянето на "Мини Марица-изток” може да остави без работа 7200 миньори.

Експертът обяснява, че технологията на работа изисква през топлите месеци да се направи откривка на въглищните пластове, за да се осигури интензивен добив през зимния период. Към момента са извършени едва 70% от предвидените по плана дейности и това заплашва работата през студения сезон .

"Сега има излишък от електроенергия и всички са щастливи. Но когато дойде декември, картината ще е друга. И като няма откривка, знаем какво става", казва Пламен Димитров.

Издължаването на американските централи ще стане възможно вероятно след като Националната електрическа компания (НЕК) от своя страна успее да покрие дълговете си към тях. Синдикалистите са на мнение, че е възможно държавната компания да им преведе директно поне 50 млн. лв.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени