КЕВР: Последен шанс за стабилизиране на енергетиката 24.06 | 11:25

Реформите ще доведат НЕК до печалба в края на следващия регулаторен период

От Кристиан Костурков

Тази година имаме последна възможност енергийният сектор в България да бъде реформиран и стабилизиран. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който беше изслушан от парламент за промените в цените на тока от 1 юли. "2015 г. е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества", заяви Иванов, цитиран от БГНЕС.

Според него предвиденото за есента окончателно либерализиране на енергийния пазар, какъвто ангажимент сме поели към Брюксел, ще помогне за разрешаването на голяма част от съществуващите проблеми. Шефът на КЕВР подчерта, че още в началото на т.г. секторът се е намирал в много тежко състояние и са предприети реформи в няколко насоки.

Промените в Закона за енергетиката от 6 март са били първата стъпка, която е позволила да тръгнат реформите, отбеляза Иванов. И припомни, че първата насока е свързана с ограничаване на изкупуваното количество електроенергия от топлофикационните и заводските електроцентрали. Втората е, че България, като член на ЕС, ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродни мисии и средствата ще отидат директно през Министерството на енергетиката в обществения доставчик НЕК, съобщи БТА. Всички тези мерки ще доведат до стабилизирането на компанията. Според Иванов до края на следващия регулаторен период НЕК ще излезе на печалба.

Иванов обясни на депутатите още, че ръководената от него Комисия в момента се стреми да въведе по-голяма справедливост при ценообразуването на тарифите за всички. Освен чрез пряката цена на тока, тя трябва да бъде въведена и чрез добавката "задължение към обществото". След 2 ноември, когато започне да работи българската електроенергийна борса, тази добавка ще бъде универсална за всички. Следвания до момента модел тя е била неравномерно разпределена. Битовите абонати и дребният бизнес са плащали по 53 лв. за всеки потребен мегаватчас, а едрият бизнес и излезлите на свободния пазар фирми - само 19 лв., поясни Иванов.

Сега КЕВР иска да създаде единна за всички добавка "задължения към обществото” в размер на  40 лв. Иванос допълни, че европейските директиви дават възможност големите индустриални предприятия в България да се възползват от компенсации и редуциране на тази добавка, което за тях ще сведе поскъпването на крайната цена на ел.енергията до около 1%.

Най-четени