МВнР на Русия: България иска синьо гориво от „Турски поток“ 06.07 | 15:33

Газов хъб край Варна няма да има, планира се такъв на гръцко-турската граница

От Кристиан Костурков

България е една от държавите, които са заинтересовани да участват в проекта "Турски поток" и да получават газ от него. Това става ясно от интервю на руския зам.-министър на външните работи Василий Небензи пред "Интерфакс", публикувано на сайта на ведомството. Според думите му много страни в Южна Европа се интересуват от новия газопровод. Сред тях са Унгария, Македония, Сърбия, Гърция, България, дори Австрия, обяснява Небензи. В тази връзка по време на Петербургския международен икономически форум е било подписано споразумение за изграждане на разклонение на тръбата към Гърция, припомня той.

България ще може да получава газ от "Турски поток", става ясно още от думите на Небензи. Това обаче няма да става директно наша територия. "По-рано се смяташе, че газовият хъб ще бъде разположен на българска територия. Но така се случи, че те доста време ни водиха за носа и това вече е невъзможно. Сега България ще може да получава газ от хъба, който се планира да бъде изграден на границата между Турция и Гърция", казва Небензи.

Зам.-министърът на външните работи на Русия не очаква Европа да има нещо против реализацията на проекта "Турски поток", както се случи с "Южен поток". "Не е много коректно да говоря за Европейската комисия. Но официално тя не е възразявала срещу "Турски поток". Засега се изказваха съмнения относно целесъобразността на изграждането му, говореше се за съответствие с енергийното законодателство на ЕС. Ще видим какво ще се случи по-натам", казва още Небензи.

Водещи

Най-четени