Митов: Газопроводът с Гърция е началото на Европейския енергиен съюз 21.10 | 17:54

Скоро по тръбата може да потече и газ от Иран, Ирак и Египет, смята Никос Кодзиас

От iNews.bg

Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция е много важно за бъдещия Енергиен съюз в Европа. На практика тя поставя неговото начало и е най-важният интерконектор. Това заяви външният ни министър Даниел Митов в Атина, където е по покана на гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Според първия ни дипломат изграждането на връзката ще доведе до две ключови неща – диверсификация на източниците на природен газ и взаимна свързаност между българската и гръцката системи. Именно това, според Митов, е важното за бъдещия Енергиен съюз, а самата Гърция е ключовият партньор на България за диверсификацията на източниците на синьо гориво.

От друга страна по този интерконектор страната ни ще може да осигури алтернативни доставки на газ за Северна Европа през Румъния и за Западна – през Сърбия. За целта обаче ще трябва да бъдат изградени и останалите планирани междусистемни връзки на нашата страна – със северната и със западната ни съседка, става ясно още от думите на Митов. Не на последно място това ще осигури и реални газови пазари в Европа, което пък ще намали цените, смята външният ни министър, цитиран от "Фокус". В същото време така ще се гарантира и че нито една държава в ЕС няма да бъде 100% зависима от един източник на газ, каквото е положението на България в момента.

Митов изрази надежда скоро да бъде приключена работата по уточняването на техническите параметри на тръбата и да може да се пристъпи към подписването на окончателното инвестиционно решение по проекта. Той подчерта, че капацитетът на газопровода трябва да бъде по-голям, тъй като в близко бъдеще нашият регион ще има стратегическа роля в преноса и доставките на природен газ. Мнението му беше подкрепено и от гръцкия външен министър Никос Кодзиас. Той отбеляза още и че очаква в близко бъдеще да се появят и нови източници на синьо гориво за нашия регион и за Европа. По-конкретно той посочи големите залежи, които има в Египет и Иракски Кюрдистан. В същото време падането на ембаргото над Иран означава, че Европа ще започне да получава газ и от там. Според първия дипломат на Атина именно заради всички тези потенциални източници сътрудничеството между Гърция и България е от толкова сериозно значение. В същото време е важно и да работим заедно този газ да достигне и до нашите страни. Това е начинът да получим конкуренция и съответно сигурност на доставките, отбеляза още Кодзиас.

Водещи

Най-четени