НЕК загубила 300 млн. от свалянето на цената на тока 14.07 | 16:31

Депутатите приемат спешните промени в Закона за енергетиката

От Кристиан Костурков

Намалението на цените на тока с 5% през миналата година е докарало на НЕК дефицит от 300 млн. лв., обясни от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите за приемането на промените в Закона за енергетиката на първо четене. До този ефект е довело и вмененото тогава от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (вече КЕВР) задължение да се продължи изкупуването на скъпия ток по преференциалните договори на НЕК с американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица Изток", предаде "Фокус".

Днес парламентът започна разглеждането на два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката - единият, внесен от депутати от ГЕРБ, а другият - от Реформаторския блок. Те трябва да дадат възможност за намаляване на дефицита в НЕК, като при това не се стигне до скок в цените на електроенергията. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да запази модела на ценообразуване и баланса в системата.

Промените, внесени от ГЕРБ, бяха представени в пленарната зала от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев. През миналата седмица те бяха приети на първо четене от комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на КЕВР през миналата седмица. Промените предвиждат създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който да се събират вноски от 5% от ежемесечните приходи от всички предприятия - производители на енергия. Във фонда ще влизат и приходите от продажба на квоти за парникови газове, съобщава 3e-news.net.

Мартин Димитров представи законопроекта на Реформаторския блок, който предвижда Министерският съвет да приеме наредба за регулиране, публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 и над 50% държавно или общинско участие, извършващи дейности по Закона за енергетиката.

Измененията и допълненията в енергийния закон трябва да са приети окончателно на второ четене до 22 юли, за да може два дни по-късно да бъдат публикувани в Държавен вестник. Това ще даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отрази промяната на финансовите параметри в регулаторния и ценови модел, чрез които ще бъдат определени цените на тока от 1 август.

Създаващият се фонд "Сигурност" в енергетиката ще бъде необходим за стабилизиране на сектора и за това НЕК да може да понесе финансово либерализацията на пазара. Това обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е и един от вносителите на промените в закона. Той допълни и че най-голямата "дупка" във финансите на НЕК се е отворила заради проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" по време на управлението на кабинета "Станишев". Ненков отбеляза и че финалните условия по договорите с американските централи са били договорени по същото време.

Водещи

Най-четени