Оптимистичен срок за пускане на 7-и блок на АЕЦЦ Козлодуй е 2030 г. 26.10 | 21:30

Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов

От iNews

В момента се прави предпроектно проучване за строителството на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Според него 2030 г. е оптимистичен срок за пускане на седми блок в експлоатация.

Проучването се извършва от американската компания "Уестингхаус" и ще приключи към края на март догодина. Чак след това ще бъде избран изпълнител на строежа, обясни Николов пред БНТ.

"Уестингхаус" няма да строи със сигурност. Нито в Китай, нито в ОАЕ е строила, има няколко компании, които могат. Компанията може да е от Щатите, може да е от Южна Корея, ще бъде избрана чрез търг или някакъв вид преговори".

1,5 млрд. лв. е необходимата гаранция за изпълнение на строежа

Държавата най-вероятно ще бъде инвеститор и собственик на блоковете, тъй като вече е вложила 500 млн. лв. капитал, посочи Валентин Николов.

"АЕЦ "Козлодуй" е заявил пред финансовото министерство, че ще е необходима държавна гаранция в размер на 1,5 млрд. евро за строителството на седми и осми блок. Това е прието и най-вероятно ще бъде заложено в държавния бюджет", коментира още Валентин Николов.

 

Водещи