Петкова: Увеличение на цената на парното няма да има 07.06 | 11:15

Енергийният министър потвърди категорично, че от КЕВР са допуснали грешка в публичните коментари за природния газ

От iNews.bg

Увеличение в цената на топлинната енергия категорично няма да има. Хората да бъдат абсолютно спокойни, заяви пред Nova енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ, КЕВР не са обяснили добре направените изчисления и грешни тълкувания са довели до информацията за увеличение на парното с над 20%. "Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от "Газпром експорт" и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период", обясни Петкова.

Ръководството на регулатора си навлече гнева на управляващите, след като се стигна до подобна дезинформация и широко обществено недоволство от спекулата, че цените ще се увеличат толкова драстично, когато резултатът всъщност бе обратен.

Водещи

Най-четени