Русия иска рестарт на „Бургас-Александруполис“ 19.06 | 17:47

Москва и Атина подписаха за продължението на „Турски поток“ през Гърция

От Кристиан Костурков

Русия иска възобновяване на преговорите с България за петролопровода "Бургас-Александруполис". Това стана ясно от думите на руския министър на енергетиката Александр Новак по време на Петербургския международен икономически форум. "Готови сме да подновим разговорите. Ще обсъдим темата още днес. Имаме насрочена среща с българския министър на енергетиката", казва Новак, цитиран от ТАСС.

Засега обаче темата не е коментирана от българската страна. Нашият енергиен министър също участва във форума. Днес тя се включи в дискусията "Привеждане в действие на възможностите: интегриране на европейския, руския и азиатския енергиен сектор". Там обаче тя не е повдигала въпроса за "Бургас-Александруполис", става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Петкова отбелязва плановете на България да развива газопреносната и транзитна система, а също и идеята да изгради газов хъб до Варна. "Проектите, които са част от концепцията, са включени в десетгодишния план за развитие на Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ ENТSOG", казва енергийният ни министър. По нейните думи проектът за газов хъб е изключително важен и перспективен за България. Петкова акцентира и върху предимствата на българската газопреносна мрежа, като изтъкна, че 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на нашата страна.

Петкова отбеляза още, че Министерството на енергетиката отдава приоритет на реализацията на интерконекторите ни със съседните държави. Активно се работи за реализацията на газовата връзка с Гърция. До края на годината се очаква да се завърши и тръбата с Румъния. Разговорите с турската страна по съвместната междусистемна връзка също са в напреднал етап. Министерството на енергетиката ускори и работата по тръбата до Сърбия, за която в момента върви процедура по избор на консултант, обясни Петкова.

Именно развитието на интерконекторите на България с Гърция и Турция ще бъдат изключително важни за България, ако тя иска да се свърже по някакъв начин с газопровода "Турски поток", който замени спрения от Москва "Южен поток". На форума в Санкт Петербург стана ясно още, че Москва и Атина вече са се разбрали за реализацията на проекта за продължение на "Турски поток" през територията на Гърция. За целта е било подписан междуправителствен меморандум за сътрудничество при строителството на тръбата, съобщи Александр Новак. Под документа подписа си сложи той, както и гръцкият му колега Панайотис Лафазанис. За изграждането на газопровода ще бъде създадена съвместна проектна компания. От своя страна Гърция пък ще получи от Русия кредит, за да финансира своя дял от строителството на продължението на "Турски поток", обясни още Новак. Той допълни и че до края на месеца се очаква Москва и Атина да подпишат споразумение за реализация на проекта.

Водещи

Най-четени