Сериозни са шансове за повече нефт и газ в блок „Хан Аспарух“ 17.08 | 14:23

Имаме находища и в плитките части на Черно море, но те са малки, казва Христо Казанджиев

От Кристиан Костурков

Шансът на България да осигури голям собствен добив на природен газ и да намали зависимостта си от вноса са най-вече в блок "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море. Това става ясно от думите на енергийния експерт Христо Казанджиев пред БНР. От една страна надеждите са свързани с оптимистичните резултати от приключилите вече сеизмични проучвания. От друга страна в съседния на "Хан Аспарух" блок в румънските териториални води вече са намерени и доказани значителни залежи от нефт и газ, обяснява Казанджиев.

В същото време в останалите два блока в дълбокото Черно море, по които бяха започнати процедури по отдаване на концесия за проучване за залежи от нефт и газ, експертът смята, че там шансовете да бъдат намерени по-сериозни находища са доста по-малки. Причината е, че в близост до тях не са били намерени залежи, а най-близките доказани към момента находища са далеч – в турски води.

В българските части на Черно море има категорични доказателства, че природен газ има, което е доказано от проучванията, започнали по-активно след 1991 г. За съжаление обаче синьото гориво е концентрирано в малки находища, обяснява още Казанджиев. Въпреки това обаче засега търсенето е било съсредоточено предимно в плитките части в шелфа. Затова надеждите ни са в по-дълбоките части на морето. Според експертът правителството на България трябва да насочи усилия и да води ясна политика и стратегия за стимулиране на чуждите компании, които да проучат сериозно наличието и възможностите за добив на нефт и газ в дълбоките части на Черно море.

Водещи

Най-четени