Токът за бита може да поскъпне с повече от 3 на сто 30.06 | 19:19

Това допусна служебният министър на енергетиката Андрей Живков

От iNews

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков допусна, че токът за бита може да е малко по-скъп от предвижданите към момента 3 процента. Живков каза, че ако това стане, то няма да е заради неговата заповед ТЕЦ "Марица-изток 2" да продава 1 милион мегаватчаса от скъпата си електроенергия на регулирания пазар, а по-скоро заради скока на цените на газа. Нещо, което се отразява и на цените на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин.

"ТЕЦ-2 от понеделник участва на свободния пазар, което допълнително ще натовари ТЕЦ-а, така че те ще работят на 1 милион, практически на повече от 1 милион, което означава, че и за мините ще има работа. Те предложиха един вариант, в който стигаме до 20% съкращаване на разходите, от което ние не сме удовлетворени", коментира министърът.

Андрей Живков каза още, че помощта на държавата към ТЕЦ-а не е безусловна:

"След дълги разговори с КЕВР направихме баланс с тях, така наистина този един милион, да не се отрази на крайната цена за потребителите. Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията, може би там ще има някакво отражение на цената и те ще го отразят коректно и изрично".

Водещи

Най-четени