Токът скача с 9% след голямото саниране 04.06 | 13:00

Загуби ще има и за хазната, както и за държавните електроцентрали, изчисляват експерти

От Кристиан Костурков

Цената на тока за битовите потребители ще се увеличи с 9%, след като бъде завършена програмата на правителството за саниране на старите блокове. Такава прогноза направи главният експерт по ядрена енергетика в "Риск инженеринг” Никита Христов по време на конференцията "Българската ядрена енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”. Според анализа на експерта и други негови колеги категорично не е вярно твърдението, че след изолирането на панелките, страната ни ще спести толкова електроенергия, колкото е мощността на АЕЦ "Белене”.

Според статистическите данни за консумацията на ток у нас, за отопление при домакинствата средно на година се използват 580 мегавата мощности. Този товар на мрежата не е постоянен, тъй като през студените месеци естествено той е по-голям, а през лятото – равен на нула, обясни Христов. Санирането на по-старите блокове би могло да икономиса около 40% от изразходвания от тях ток за отопление. Тъй като то няма да повлияе на всички сгради, а само на тези, които се греят с електроенергия. А и в санираните блокове все пак няма да се спре изцяло използването на ток за отопление, а просто ще се намали, поясни експертът. Изчисленията показват, че така икономията, която ще имаме в енергийната система след изолирането на всички блокове, предвидени в обхвата програмата на правителството, спестеният товар по мрежата ще бъде 231 мегавата. "А това очевидно означава много по-малко от мощността на АЕЦ "Белене”, която е 2000 мегавата за двата блока”, каза Христов. И допълни, че като дял от годишната консумация на ток в България икономията от санирането ще представлява 4.4% от цялото потребление.

Ползи от санирането ще има само за тези хора, които обитават въпросните изолирани сгради. Според изчисленията това ще се равнява на сума от около 365 млн. лв. Обществото като цяло обаче ще трупа загуби, смята Христов. Намалената консумация на електроенергия ще означава и че централите ще трябва да произвежат по-малко. Намалението обаче ще засегне тези, които произвеждат евтината енергия. Защото останалите имат сключени дългосрочни договори за задължително изкупуване на тока им и то на преференциални високи цени. Така в микса ще бъде намален делът на евтината енергия и съответно този на скъпата ще се увеличи. Крайният резултат, според изчисленията, ще бъде повишаване на цената за бита с 9%, обясни Христов.

Паралелно държавата също ще претърпи известни загуби. От една страна в бюджета ще влизат по-малко приходи заради по-малкото консумирана енергия. Което автоматични означава по-малко пари от ДДС в хазната. От друга страна държавните електроцентрали като АЕЦ "Козлодуй” и ТЕЦ "Марица Изток 2”, които произвеждат най-евтиния ток в България, също ще получават по-малко приходи заради намалената консумация, която ще намали и тяхното производство. Според изчисленията на Христов комплексната загуба от санирането за всички засегнати страни ще възлиза на около 376 млн. лв.  

Водещи

Най-четени