Тръбите за „Южен поток“ отиват за „Северен“ 23.10 | 20:30

Това обаче няма да бъде икономически изгодно за „Газпром“, обясняват специалисти

От Кристиан Костурков

Тръбите за проекта на "Газпром" "Южен коридор", който включваше нови газопроводи на територията на Русия до Черно море и планираният да минава след това по неговото дъно, през България и на Запад "Южен поток", ще бъдат използвани за увеличаването на капацитета на "Северен поток". Това пише руското издание "Ведомости", позовавайки се на свои източници в компаниите, произвели въпросните тръби, както и да анонимен събеседник от руския газов гигант. Освен за полагането на новите две тръби по дъното на Балтийско море (проектът е известен като "Северен поток 2"), ще трябва да се изградят и нови газопроводи на руската суша. Именно те ще трябва да доставят до брега новите обеми газ, който след това ще се транспортира до Германия.

Първоначално тръбите за "Южния коридор" бяха предназначени за изграждането на трасето до компресорната станция "Россиская", от която трябваше да започне да се подава газът за "Южен поток". След като проектът беше спрян, въпросното оборудване беше предвидено да се използва за "Турски поток". Четворният газопровод, чийто капацитет е точно колкото и на "Южен поток" - 63 млрд. куб. на година, "Газпром" възнамеряваше да започне да строи това лято. Русия и Турция обаче така и не са подписали до момента междуправителственото споразумение. Освен това Анкара в момента настоява документът да се отнася за 1 или 2 тръби, докато Москва продължава да настоява директно за 4.

В същото време тръбите за първата част от "Турски поток" са готови и вече около година стоят на склад на пристанище "Бургас". Последните планове на "Газпром" включват тяхното прехвърляне към Балтийско море, където да се използват за строителството на "Северен поток 2", съобщава източник на изданието от руското Министерство на енергетиката. Още докато се работеше по реализацията на "Южен поток", руският газов гигант беше сключил договори с различни компании за около 2 млрд. евро за производството на тръбите за втората и третата част от проекта, които след спирането му щяха да се използват за "Турски поток". Около половината от тях вече са произведени от японските компании Marubeni-Itochu и Sumitomo.

На практика тръбите, предназначени за дъното на Черно море, могат да се използват в Балтийско. Но това няма да бъде икономически изгодно, обяснява един от събеседниците на "Ведомости". "Черно море е дълбоко, за него трябват тръби с по-малък диаметър и с по-дебели стени, които да издържат на високото налягане. В Балтийско море е точно обратното. Там дълбочината е малка и съответно е по-подходящо да се използват по-тънкостенни тръби, които обаче са с по-голям диаметър и съответно капацитет. Точно поради тази причина през една от тръбите на "Северен поток" годишно могат да минават по 27.5 млрд. куб. метра газ, докато при "Турски поток" капацитетът е само 15.5 млрд. кубика", обяснява специалистът.

Водещи

Най-четени