За тези, които познаваха Ванга... 03.10 | 16:37

По повод стогодишнината от рождението й бе открит паметник в м. Рупите

От Кремена Бедерева

Паметник на Ванга по повод на стогодишнината от рождението й бе открит днес - 3 октомври в парка пред храма "Св. Петка Българска" в м. Рупите. Той е направен от проф. Емил Попов и е подарен от него на фондацията "Ванга", информира БТА.

Скулптурата е изработена от месинг и е покрита със сребро. Акад. Светлин Русев и почетният председател на фондация "Ванга" Димитър Вълчев откриха монумента. Архиерейският наместник на Петрич отец Ангел Кочев отслужи тържествен водосвет. Присъстваха близки на Ванга и много хора, на които тя приживе е помогнала.

Те запалиха свещ и по време на тържествената света литургия в храма "Св. Петка Българска", построен по инициатива и с дарения от Ванга. Всъщност, най-важният паметник е в душата и в сърцата на всички нас, които тя обгрижваше, които обгръщаше със своето внимание и благост, отбеляза отец Ангел Кочев.

Той отбеляза, че Ванга е учила хората на "вярата, в която сме кръстени, която е наша съдба във всеправославната българска история". За тези, които познаваха Ванга, за тези, които се бяха докоснали до нейната светлина, за всички по-близки и по-далечни, които носеха нейната спасителна вяра, Ванга беше дар на съдбата и на Бога, посочи в словото си акад. Светлин Русев - член на управителния съвет на фондация "Ванга".

По думите му Ванга "изстрада своя земен път, вярата си в божественото начало и като негов истински пратеник безкористно му служеше за духовното и физическото изцеление на неговите объркани поданици".

Нешка Робева, която е сред хората, познавали добре Ванга, припомни нейните послания към българите - да не се мразят, да не си завиждат, да се разбират, да се обичат.

Водещи

Най-четени