Закани от София преди срещата в Брюксел: Има ли канадски визи - няма СЕТА! 20.10 | 17:50

Борисов поставил ултиматум на Трюдо - от 2017 г. българите да посещават свободно Канада, иначе икономическото и търговско споразумение между Отава и Брюксел е безсмислено за България

От iNews.bg

Непосредствено преди Срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов повтори условието към Канада да премахне визите за българските граждани в замяна на подкрепата на страната ни сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с ЕС - (СЕТА).

Борисов заяви това в отговор на въпроси на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където днес се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), предаде БНР.

"Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада. Защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа. А изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз. Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим", заяви Борисов.

За да бъде подписано споразумението от ЕС, СЕТА се нуждае от единодушната подкрепа на 28-те държавни и правителствени ръководители, които заседават днес и утре в Брюксел.

По-рано днес външният министър Даниел Митов обсъди в София с новоназначения посланик на Канада у нас Кевин Хамилтън визовия режим между двете страни и търговското споразумение с ЕС.

Българският първи дипломат е приветствал обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 г., но е изтъкнал необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване на тази позиция преди подписването на споразумението.

"Страната ни оценява ролята на всеобхватното икономическо и търговско споразумение в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености", е посочил Митов, цитиран от своя пресцентър.

На заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и утре лидерите на страните от ЕС трябва да решат как да процедират с ратифицирането на споразумението за свободна търговия с Канада.

Засега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония – френскоезичният регион на Белгия, обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише споразумението.

Водещи

Най-четени