АЕЦ „Козлодуй“ ще поднови застраховката си 17.05 | 14:06

Правителството одобри новия договор на централата с родния ядрен пул

От iNews.bg

АЕЦ "Козлодуй" ще поднови застраховката си "Обща гражданска отговорност", която има за цел да покрие разходите за щети, произлезли при евентуално нанасяне на ядрена вреда. Днес Министерски съвет одобри проекта на новия застрахователен договор на Първа атомна, който предстои да бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен пул" (т.нар. ядрен пул – бел.ред.).

Според Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда експлоатиращият ядрената инсталация е длъжен да поддържа застраховка или друга финансова гаранция, която покрива неговата отговорност в такъв размер, вид и условия, каквито са определени от държавата, в която се намира инсталацията.

Сключването на застрахователни договори за ядрен риск е обичайна практика в повечето европейски държави от Националните застрахователни пулове, които обединяват компенсирането на отговорността за ядрена вреда.

През 2001 г. между 11 български застрахователни дружества беше сключен договор за създаването на гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул”. От тогава ежегодно между дружеството и АЕЦ "Козлодуй” се сключва договор за застраховка "Обща гражданска отговорност” за срок от една година.

Водещи

Най-четени