Близо половин милион коли без „Гражданска отговорност“ 29.12 | 15:52

Растат приходите и изплатените обезщетения по задължителната автозастраховка

От iNews.bg

Близо половин милион коли у нас продължават да нямат валидна застраховка "Гражданска отговорност". Това сочи справка на Гаранционния фонд за миналия месец. Според данните на КАТ у нас са регистрирани 3.362 млн. автомобила. От тях 64 235 са били спрени от двдижение. Сключена "Гражданска отговорност" пък имат 3 млн. коли. Без задължителната полица са 492 хил. автомобила, което означава, че покритието на задължителната застраховка отново е паднало под изисквания от ЕС минимум от 90%. Или иначе казано към момента 85.4 на сто от българските коли в движение имат валидна "Гражданска отговорност".

От данните не става ясно обаче дали голяма част от тези превозни средства не са мотоциклети, каравани и кемпери, чиито собственици от години настояват да им бъде позволено да сключват застраховка само за месеците, през които карат своето МПС, които обикновено са летните. Преди празниците парламентът направи крачка в тази посока и прие промени в Кодекса за застраховане, които позволяват на застрахователите да продават полици с валидност по-малка от 1 година.

В същото време последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) показват, че приходите на застрахователите от продажба на "Гражданска отговорност" се увеличават. През първите 9 месеца на т.г. са били купени полици на обща стойност над 449.5 млн. лв., което представлява ръст от 7.16% спрямо същия период на 2015 г. Паралелно с това се увеличават и изплатените по задължителната застраховка обезщетения. Отново за деветмесечието те са на стойност близо 280 млн. лв. или със 7.09 на сто повече спрямо периода януари-септември 2015 г.

Лидерите по продажби на "Гражданска отговорност" са "Лев Инс", "Бул Инс" и бившето здравноосигурително дружество и настоящ застраховател "ДаллБогг: Живот и здраве". Почти същите заемат челни позиции и по отношение на изплатените обезщетения. На първо място отново е "Лев Инс", след това се нарежда "Евроинс", а третата позиция е за "Бул Инс", показва статистиката на КФН.

Водещи