Брюксел ни погна заради Кодекса за застраховането 18.11 | 16:00

Компании и брокери зоват държавата да приеме по-бързо промените в закона, които да включват и всички изисквания на новата евродиректива

От iNews.bg

Европейската комисия е стартирала наказателна процедура срещу България заради новата директива за застрахователна и презастрахователна дейност, известна като Платежоспособност ІІ. Това стана ясно от писмо, изпратено от застрахователния бранш до Народното събрание, премиера, министъра на финансите, председателя на Комисията за финансов надзор и ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас. В него се призовава въпросните институции да съдействат за своевременното приемане на новия Кодекс за застраховането. Документът е подписан от представители на Асоциацията на българските застрахователи, Гаранционнния фонд, Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Българската асоциация на застрахователните брокери и Асоциацията на застрахователните брокери в България.

В него се казва, че индустрията е обезпокоена от "опитите за дискредитиране на Законопроекта за нов Кодекс за застраховането и забавяне на неговото приемане от Народното събрание". "Въпреки положителната му оценка и подкрепа от участниците на застрахователния пазар в България, отделни организации и лица правят всичко възможно чрез атаки в пресата и становища до парламента (с искания за концептуални промени в последния момент) да затруднят работата на депутатите и да отложат приемането на Законопроекта неопределено във времето", посочват от застрахователния бранш. Оттам подчертават, че при изготвянето на законопроекта повече от една година са били провеждани множество обсъждания с активното участие на представители на застрахователните компании, застрахователните брокери, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Вносителите от финансовото министерство и КФН са съгласували постоянно текстовете със самия бизнес. "Разпоредбите на законопроекта са изготвени на базата на натрупания опит след приемането на България в ЕС, както и при съобразяване на особеностите на българския застрахователен пазар и постигането на най-добър баланс между интересите на потребителите и застрахователната индустрия. Важно е да се подчертае, че законопроектът отчита преобладаващото становище на мнозинството от застрахователния сектор по всички дискусионни въпроси. В този смисъл са неверни публикациите в пресата, че законът е лобистки и защитава интересите на определени застрахователни компании", се казва в писмото. Една от основните цели на законопроекта е задължително въвеждане, което трябва да се извърши в българското законодателство, на разпоредбите на Директива 2009/138/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета от 25 ноември 2009 г., отнасящи се до директивата за застрахователна и презастрахователна дейност Платежоспособност ІІ.

"Нашата страна изостана с транспонирането й. Поради тази причина ЕК стартира наказателна процедура (инфринджмънт) срещу България. Останалите държави членки вече са предприели необходимите действия и транспонирали изцяло директивата, което поставя българските застрахователни и презастрахователни дружества в неконкурентноспособна позиция на европейския пазар", се казва в писмото. Според неговите вносители, през 2016 г. КФН, под надзора на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, ще започне проверки на българските застрахователни дружества във връзка с изпълнението на критериите, заложени в Директива Платежоспособност ІІ.

"За пореден път изразяваме безпокойството си, че при забава на разглеждането и приемането от Народното събрание на Законопроекта сроковете за застрахователната индустрия за привеждане в съответствие с новите изисквания ще намалеят значително. От друга страна, повишените изисквания на Директива Платежоспособност ІІ към капиталовата адекватност на застрахователите и презастрахователите, изчисляване на техническите резерви и принципите за инвестиране на активите им, ще гарантира финансовата стабилност и защита на интересите на потребителите на застрахователни услуги, а от тук и ще повиши доверието на потребителите към застрахователния сектор", се казва още в писмото. Повод за писмото е разпространено по-рано до медиите друго такова с критики от застрахователни експерти, сред които бившите застрахователни надзорници Румен Гълъбинов и Борислав Богоев. Според тях част от новите разпоредби на новия кодекс са лобистки и създават опасна среда за застрахователите. Един от атакуваните текстове е изричната забрана за сключване по интернет на задължителната застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" и "Злополука" на пътниците. Опонентите на настоящия нов застрахователен Кодекс се обявяват категорично и срещу запазването на стикера като неделима част от застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите".

Източник: INSMARKET.BG

Водещи

Най-четени