Брюксел предлага по-леки изисквания към капитала на застрахователите 01.06 | 17:40

Планът „Юнкер“ предвижда облекчаване на условията на директивата „Платежоспособност II“

От Кристиан Костурков

Макар директивата, известна като "Платежоспособност II", да изисква застрахователните компании в Евросъюза да повишат капитала си, от Брюксел вече предлагат тези условия да бъдат редуцирани. Това е записано и в доклад, изготвен от Европейския фонд за стратегически инвестиции - структурата, която реализира Плана за инвестиции за Европа (известен и като Плана "Юнкер"). Според документа Европейската комисия вече е предприела редица действия за подобряване на бизнес средата и на условията за финансиране като част от третия стълб на Плана за инвестиции. Сред инициативите е намаляването на капиталовите изисквания за застрахователните и презастрахователните дружества.

Изненадващото предложение идва във връзка с оплаквания от страна на бизнеса. От редица застрахователни компании са заявили пред ЕК, че някои от правилата по "Платежоспособност II" ги възпират да инвестират в инфраструктура и тази пречка се премахва. От Комисията обявяват още и че ще преценят дали е целесъобразно да се намалят по сходен начин и капиталовите изисквания за банките за експозициите към инфраструктура, като се вземе предвид дискусиите относно капиталовото третиране на банковите експозиции.

С цел улесняване на инвестициите в рисков капитал в Европа ЕК ще предложи също така известни промени в регулаторната рамка за рисковия капитал. Съвместно с Евростат тя ще внесе по-голяма яснота във връзка със счетоводните аспекти на публично-частните партньорства и ще преработи съответните насоки, когато това е целесъобразно.

За да могат инвеститорите да имат по-голяма правна сигурност във връзка с финансирането на инфраструктура, Брюксел предоставя и практически насоки за това какво представлява държавна помощ в Съобщението относно понятието за държавна помощ.

Водещи

Най-четени