КФН: Агайн не ни е информирала за рискове с "Олимпик" 22.08 | 14:48

По-рано днес екс шефката на Комисията направи изявление пред медиите

От Ани Романова

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор в отговор на изявление пред бТВ  от днес на Ралица Агайн - Гури, в което тя заяви, че "действително в сектора на застраховката "Гражданска отговорност" възникват проблеми ежедневно. Има сериозни проблеми поради това, че премиите по застраховка "Гражданска отговорност" не са достатъчни, тъй като се увеличи кръгът на лицата, които имат право на обезщетение".

А на въпрос дали има опасност от фалит на друга застрахователна компания, Агайн отговори: "Може би е пресилено да се говори за фалит на втора застрахователна компания, но има проблеми. Не мога да кажа повече. Има проверки на ДАНС. Има рискове в сектора, каза още Агайн. Каквото е било необходимо, съм го предложила да се направи".

Напомняме, че НС предсрочно прекрати вчера мандата на Ралица Агайн-Гури - заместник-председател на КФН, ръководещ управлението "Застрахователен надзор".

КФН отбелязва, че никога не е била информирана от Агайн-Гури за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик" - Кипър. От комисията допълват, че не е бил предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. И допълват, че вариант с фактология относно ЗК "Олимпик" - Кипър е бил качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17 август.

От КФН заявяват още, че до този момент въобще не разполагат с доклада, който Ралица Агайн-Гури е представила в Народното събрание. И допълват, че голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас, коментират от комисията.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е "пръв между равни".

"Недоумяваме за каква липса на комуникационна стратегия и грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1 до 15 август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН", заявяват от комисията. От там допълват още, че на управление "Застрахователен надзор" е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.

КФН уверява засегнатите клиенти на ЗК "Олимпик", че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.

Водещи

Най-четени