Мотористите ще имат срочна „Гражданска отговорност“ 15.12 | 11:17

Парламентът прие на първо четене да има полици и за по-малко от 1 година

От iNews.bg

Изглежда, че мотористите, къмпингарите и другите шофьори на превозни средства, които се ползват през по-малка част от годината, ще имат повод да са доволни. След като от години те настояват да бъде въведена краткосрочна застраховка "Гражданска отговорност", например за 3 или за 6 месеца, сега депутатите направиха първата стъпка в тази посока. Те приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането, които позволяват задължителната автополица да има валидност и по-малко от 12 месеца, предаде БНТ. В същото време обаче няма да има възможност застраховка да се сключва за по-малко от 1 месец.

Промените бяха предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок. Те засягат водачи на мотоциклети, мотопеди, каравани, кемпери и други сезонни МПС, които сега трябва да сключват годишна гражданска застраховка.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира в кулоарите на парламента, че на второ четене законопроектът ще се гледа или непосредствено преди коледните празници, или в началото на януари 2017 г., но задължително преди края на 43-тото Народно събрание. Той обясни, че това ще се направи, за да стане възможно преди сезона.

Водещи

Най-четени