Нов закон вдига цената на „Гражданска отговорност” с до 7% 05.10 | 16:00

Шофьорите, причиняващи катастрофи, трябва да плащат 2-3 пъти по-скъпа застраховка

От Кристиан Костурков

В близко бъдеще ще има леко увеличение на задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност”. То обаче няма да бъде продиктувано от самите компании, а от задълженията, които ще им вмени новия Кодекс за застраховането, чийто проект вече е готов и предстои да бъде приет. Засега обаче не е ясно кога точно ще се случи това и съответно кога хората да очакват повишаването на цената.

След като влезе в сила новата нормативна уредба, "Гражданска отговорност” ще поскъпне в рамките на 5 до 7% спрямо сегашните цени, обясни пред iNews председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Причината за вдигането на цената е именно в новия Кодекс за застраховането и най-вече в транспонираните в него текстове от новите европейски изисквания към застрахователите според директивата, популярни като "Платежоспособност 2” (Solvency 2). Чрез тях се въвеждат по-строги изисквания към капиталовата адекватност на компаниите, опериращи на застрахователния пазар в ЕС. От което се очаква и повишаването на цената на задължителната автозастраховка. Тодоров обаче е категоричен, че няма да има увеличение от сорта на 30%, каквито слухове има. "Поскъпването ще е в рамките на 5 до 7%”, каза още той.

Според Тодоров с промяната в нормативната уредба ще бъде добре да бъде въведена и т.нар. система бонус-малус за "Гражданска отговорност”. Така шофьорите, които нямат виновно причинени ПТП-та, ще плащат по-ниска цена. Но пък тези, които често са причинявали катастрофи, ще бъдат принудени да си купуват значително по-скъпи полици. За такива водачи цената може да бъде и 2-3 пъти над тези за примерните шофьори. Според Тодоров въвеждането на бонус-малус при "Гражданска отговорност” ще се отрази много благоприятно на безопасността по българските пътища. 

Водещи

Най-четени