РБ предлагат 6-месечна "Гражданска отговорност" за каравани и мотори 26.03 | 23:31

Застрахователите се дърпат, щяло да ощети Гаранионния фонд

От iNews.bg

Да се въведе шестмесечна "Гражданска отговорност" за каравани, кемпери, мотори и други сезонни превозни средства, предлагат от Реформаторския блок. Депутатът от Гражданския съвет в Блока Петър Славов уточни, че по този начин собствениците на моторни средства, използвани основно през летния сезон, няма да трябва да плащат цялата сума за услуга, която потребяват само през половината от времето.

Застрахователите обаче не са съгласни с предлаганите промени, защото така ще бъде ощетен гаранционният фонд за изплащане на обезщетения.

"Опцията само и единствено за едногодишна "Гражданска отговорност" ощетява всички собственици на превозни средства, които могат да се използват само през определени месеци през годината. Това е причината да бъде предложено въвеждане на 6-месечна полица", обясни за Дарик Петър Славов.

Той обясни, че по този проблем към него са се обърнали много собственици на сезонни превозни средства. "Това са превозни средства, които се ползват през пролетно-летния и есенния сезон, но не и през зимния. Тези хора, които ползват шест месеца своя кемпер, каравана или мотоциклет, са принудени да плащат едни допълните шест месеца, през които не ползват превозното средство, просто защото срокът на "Гражданска отговорност" по нормативен акт не може да бъде по-кратък от една година", аргументира се реформаторът.

Ако предложението за 6-месечна застраховка бъде прието, то може да влезе в сила още от този летен сезон. Според финансовия експерт Борислав Богоев няма никакви пречки сезонните превозни средства да не плащат целогодишна застраховка.

"Нашият мотосезон продължава не повече от 6-7 месеца. И тези застраховки на моторите - над 1 милион са мотористите в държавата, не е необходимо да плащат целогодишно застраховка "Гражданска отговорност". Кой нормален човек ще излезе, когато навън е минус 5 градуса и вали сняг, кой ще кара мотор или да дърпа каравана? Ако някой говори, че това би имало проблем за застрахователите, това са пълни глупости. Няма никакъв проблем. От гледна точка на директивата - и там няма проблем", заяви Богоев.

Водещи

Най-четени