С кола във Великобритания след Брекзит – купуваме си „Зелена карта“ 18.01 | 10:30

Жителите на Острова също ще трябва да плащат допълнителната застраховка, за да карат в ЕС

От iNews.bg

Европейците, които ще пътуват с автомобилите си във Великобритания в случай на Брекзит без сделка, ще трябва да имат "Зелена карта", предупреди британската Асоциация на застрахователните дружества, предаде БГНЕС. Милиони британци, които ще пътуват в държавите от Евросъюза, също ще трябва да се снабдят с допълнителни документи след 29 март 2019 година, ако Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без споразумение, твърдят английски застрахователни фирми.

Генералният директор на Асоциацията на британските застрахователи Хю Еванс заяви: "Тъй като изглежда все по-възможно Великобритания да напусне ЕС без споразумение, бихме желали всичките ни клиенти да са информирани за това и какво то означава за тях. Ако живеете в Северна Ирландия и шофирате в Република Ирландия, или в която и да било друга държава от Европейския съюз, ще ви трябва Зелена карта, с която да докажете, че имате застраховка. Тя ще се издава безплатно към застраховката".

Миналата година Великобритания се договори с европейските застрахователни власти да премахнат необходимостта от Зелена карта в случай на Брекзит без споразумение. Но този документ все още не е ратифициран от Европейската комисия. В момента без зелени карти се пътува във всички държави-членки на ЕС, Андора, Швейцария и Сърбия.

Водещи

Най-четени