Сключваме застраховка „Гражданска отговорност” онлайн 15.12 | 18:18

Подновяването на полицата би трябвало да отнема отнема не повече от 10 минути

От iNews.bg

Сключваме застраховките "Гражданска отговорност” и "Автокаско" онлайн и без електронен подпис, а полицата и стикера да получаваме по куриер. Това вече е възможно, след като Народното събрание прие на второ четене текстове от новия Кодекс на застраховането.

По думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев подновяването на застраховката вероятно ще отнема не повече от 10 минути на компютъра.

Друго изменение е, че Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат "Гражданска отговорност" на МВР и ведомството ще ги заличава служебно.

В рамките на дебата депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров заяви, че не са направени всички необходими изменения около онлайн застраховката.

"Колеги, тук идва въпросът, който не се решава докрай. Оценявам голямата стъпка и поздравявам всички колеги, с които въведохме онлайн застраховането, но защо да караме човекът, който е направил онлайн застраховка, да чака хартиен носител по куриер", попита той.

Според него по този начин онлайн застраховането не се въвежда в чистия му вид.

По думите на колегата му Настимир Ананиев няма нужда от зелени стикери за сключена застраховка "Гражданска отговорност”, тъй като служителите на МВР са оборудвани с таблети, с които бързо може да проверят има ли съответната кола застраховката или не. Независимият депутат Георги Кадиев определи предложението на комисията като хибрид на онлайн застраховането.

"Няма смисъл да си правите интернет застраховка, ако чакате след това да ви бъде изпратен стикерът", заяви Кадиев.

 

Водещи

Най-четени