След стрес тестовете: Парите ни за втора пенсия са на сигурно място 03.02 | 10:38

Българските застрахователни и пенсионни компании са стабилни и покриват най-новите изисквания на ЕС

От Кристиан Костурков

Парите на българите за втора пенсия са на сигурно място, управляват се добре, а частните пенсионни фондове са стабилни. Това е основният извод от резултатите след проведените стрес сред нашите пенсионноосигурителни дружества, както и при застрахователните компании.

Докладите след направените в последните месеци задълбочени проверки показват устойчивост на сектора по допълнително пенсионно осигуряване. Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания. Не са установени и отклонения от правилата по отношение на инвестициите в свързани лица. Общото заключение на независимите външни експерти е, че пенсионноосигурителните дружества са спазили всички изисквания.

Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всичките 18, развиващи дейност в сферата за допълнително задължително пенсионно осигуряване (универсални и професионални), както и 9-те за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, от които някои от нас ще получават т.нар. трета пенсия. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93% от активите на фондовете.

От Комисията за финансов надзор (КФН) имат дребни забележки към пенсионните фондове, но за тях ще бъдат издадени съответните препоръки и дружествата ще ги отстранят. А и в случая не става въпрос за някакви нарушения, а за подхода, който е бил използван за оценяването на имоти и ценни книжа, в които са били инвестирани средствата от личните партиди на осигурените в тях лица.

Добри са резултатите от стрес тестовете и при българските застрахователни и презастрахователни компнии. Секторът покрива повече от 100% от капиталовите изисквания на нормативната уредба на ЕС Платежоспособност 2, която е в сила от 1 януари 2016 г. Тя въведе по-високи капиталови изисквания за застрахователната индустрия, както и различна нормативна уредба за отчитане и оценяване на рисковете.

От тринадесетте дружества, които са имали дефицит към 30.06.2016г., 7 застрахователя вече предприеха необходимите действия за увеличаване на собствените си средства до изискуемото ниво в съответствие с резултатите от прегледа на баланса, отбелязват от КФН. Друга част от останалите дружества също предприеха действия, които са довели до засилване на тяхната капиталова база, въпреки че това все още не е напълно достатъчно. Тези действия включват увеличаване на капитала, привличане на подчинен дълг, както и продажба на финансови инструменти, допълват от Комисията.

От там подчертават, че си заслужава да се отбележи, че прегледът на баланса при застрахователните компании у нас е разкрил адекватност на нивата на техническите им резерви. В действителност анализът е довел до предложения от страна на независимите външни експерти за намаляване на техническите резерви в общ размер на 209 млн. лева в сектора на общото застраховане и 22 млн. лева в сектора на животозастраховането.

Водещи

Най-четени