10 милиона паунда награда за резистентността към антибиотици 27.06 | 22:00

Много лечими преди болести ще стават смъртоносни, алармира СЗО

От Антония Михайлова

Резистентността към антибиотици е призната за главния проблем на нашето време. Такова е определението на учредителите на наградата Longitude Prize. Тази награда се явява възраждане на наградата, която била връчена на Джон Харисън за изобретяването на хронометъра през 1714 г.

Първоначално организаторите определили шест основни проблема – полетите (как да се намалят щетите, нанасяни от летящите транспортни средства на околната среда), изхранването (каква иновация ще осигури прехрана на всички жители на планетата), антибиотиците (как да се предотврати повишената резистентност към тях), водата (как да се осигури на жителите на всяка точка от планетата достъп до безопасна прясна вода), деменцията (как да се помогне на възрастните хора да живеят и съхранят самостоятелност по-дълго). След това тези проблеми били предоставени за общо гласуване.

Световната здравна организация (СЗО) отдавна предупреждава за настъпването на пост-антибактериална епоха. Лекарите наблюдават негативна тенденция – ключови препарати престават да действат и хората започват да умират от заболявания, които преди са били лечими.

"Антибиотиците и множество други препарати, прилагани ежедневно за лечение на инфекции, са основата, върху която се държи голяма част от съвременната медицина – казва д-р Джереми Фарар от фондация Wellcome Trust. – Но същевременно бързо изработващата се резистентност към лекарствата заплашва медицинските успехи в много области – от трасплантационната хирургия до лечението на рака. Много е важно да фокусираме колективни усилия и да изследваме този проблем – една от най-значимите заплахи за здравето на нашите съвременници."

1321369Във войната между вредните микроорганизми и медицината микроорганизмите удържат победа. Устойчиви на лекарства туберкулоза, гонорея и клебсиелезна инфекция се разпространяват по цял свят.

Резистентността към антибиотици не би била проблем, ако постоянно се произвеждаха нови антибиотици, но от 1980 година насам не са изобретявани каквито и да било препарати от нов клас. Това означава, че човечеството рано или късно го очаква страшно бъдеще.

СЗО предупреждава, че много общи инфекции ще станат нелечими и вероятно ще водят до смърт. А тъй като след хирургична намеса и лечение на онкологични заболявания имунитетът отслабва съществено, двете процедури могат да станат по-смъртоносни.

Именно затова комитетът на Longitude Prize е преценил проблема за достоен за наградата в размер на 10 милиона паунда. Наградният фонд се спонсорира от Националния фонд по подкрепа на науката, технологиите и изкуствата във Великобритания (NESTA) и правителствения съвет по стратегически технологии (Technology Strategy Board).

Най-четени