Безумен експеримент може да разпространи смъртоносен грип 12.06 | 20:00

Американски учени произведоха в лаборатория изключително опасен щам

От Антония Михайлова

В резултат на безумен експеримент, както го кръстили неговите противници, учени от университета на Уисконсин-Медисън са създали опасен за живота вирус, който силно напомня испанския грип (така наречената испанка), унищожил 50 милиона души по цялата планета.

Американските изследователи, работещи под ръководството на Йосихиро Каваоки, твърдят, че експериментът им бил изключително важен за оценка на риска, който представляват за хората вирусните заболявания на птиците, но критиците (сред тях – мастити учени) настояват спонсорите да прекратят финансирането на експериментите.

С метод, наречен "обратна генетика", изследователите комбинирали от фрагменти от гени, взети от различни щамове на птичия грип, нов вирус, който в резултат на мутация започнал да се предава по въздушно-капков път.

Смъртоносната "испанка" също е пренесена към хората от птиците и новият комбиниран вирус се отличава от нея само с 3%. Той бил по-вреден за лабораторните мишки от обикновения птичи грип, но не толкова опасен, колкото "испанката", докато само след седем мутации не започнал да се разпространява по въздушно-капков път – точно както грипът се предава между хора.

"Това, което те правят, е абсолютно безумие. Целият проект е изключително опасен – твърди лорд Мей, бивш президент на Кралското научно общество на Великобритания. – Най-голямата опасност идва не от вирусите по животните, а от прекалено амбициозни хора в лабораториите."

Марк Липтих, професор по епидемиология от Харвардската школа за обществено здраве, е съгласен с него: "Това е много рискована работа дори в най-затворените лаборатории. Учените не трябва да провеждат такива експерименти без сигурност, че това ще помогне в спасяването на живот. Тук не съм забелязал подобно нещо!"

Професор Липтих смята, че ако се открадне от охраняемата лаборатория, новият щам може да доведе до пандемия с многобройни жертви. Но опасната мутация на птичия грип може да се случи и от само себе си – в природата, отбелязва ученият.

Йосихиро Каваока, ръководител на научната група, твърди, че работата му е насочена да изясни доколко вирусните заболявания при птиците са потенциално опасни за човека и способни ли са да предизвикат пандемия.

"Получихме важна информация за тези, които вземат решения, що се отнася до наблюденията и епидемиологичната безопасност", казва той. Така ученият установил, че сегашната ваксина срещу свински грип и антивирусното средство Tamiflu се борят успешно с изкуствения микроорганизъм.

Водещи

Най-четени